یکی از تجهیزات مورد استفاده در سیستم های خانه هوشمند KNX، کلید های ترموستاتیم هستند. این کلید ها میتوانند در یک ساختمان هوشمند علاوه بر کنترل نور و روشنایی، پرده ها و همچنین سیستم های تهویه را کنترل نمایند. در این مقاله شرکت خانه های هوشمند به بررسی انواع کلید ترموستاتیک مورد استفاده در خانه هوشمند، بررسی مدل های مختلف و همچنین بررسی امکانات این کلیدها میپردازیم.
خانه هوشمند KNX چیست؟
یکی از روش های هوشمندسازی ساختمان ها استفاده از پروتکل ارتباطی knx میباشد. در این سیستم، تمامی اجزای هوشمند به وسیله یک زوج کابل knx به تابلوهای مخصوص این سیستم متصل میگردند. سپس هر سرخط فارق از نوع کنترل آن به یک رله هوشمند وصل شده و کنترل آن به وسیله کلیدهای هوشمند یا تاچ پنل های خانه هوشمند انجام میگردد.
خانه هوشمند KNX به دلیل لزوم استفاده از زیر ساخت های کابل کشی و همچنین تابلو برق مخصوص تنها در هنگام ساخت ساختمان یا بازسازی امکان پذیر میگردد.

کلید ترموستاتیک هوشمند چیست؟
کلید های ترموستاتیک یکی از مهمترین تجهیزاتی است که تماlی برندهای فعال در زمینه طراحی و تولید تجهیزات هوشمند بر پایه پروتکل ارتباطی knx به تولید آن میپردازند. همانطور که از نام این قطعه پیداست، این کلیدهای میتوانند علاوه بر کنترل اجزای معمولی مانند روشنایی یا پرده ها، سیستم های تهویه را نیز کنترل نمایند. به دلیل داشتن یک ترموستات داخلی در این کلیدها، امکان نمایش دما محیط نیز در این قطعات وجود دارد. کلیدهای ترموستاتیک در انواع برندها و مدل ها و تعداد پل های مختلف وجود داشته که با توجه به هر پروژه مناسب ترین آن ها لیست میگردند. کلیدهای ترموستاتیک میتوانند انواع سیستم تهویه شامل فن کوئل ها، اسپلیت و داکت اسپلیت ها، سیستم های گرمایش از کف و … ها را کنترل نمایند. مهمترین نکته درباره ی کلیدهای ترموستاتیک این است که این تجهیزات برای عملکرد درست و بهینه خود نیازمند همکاری با برخی قطعات تابلویی هوشمند میباشند. از جمله این قطعات تابلویی میتوان به رله های HVAC و فرستنده های IR اشاره کرد.
نکات مهم در هنگام انتخاب یک کلید ترموستاتیک، برند مورد اطمینان، تعداد پل های کلیدها، معماری و تناسب این کلید با فضای داخلی و همچینن نوع سیستم تهویه میباشد. این کلید ها به دلیل داشتن یک صفحه نمایش، بسیار زیبا هستند که میتوانند علاوه بر داشتن یک عملکرد فوق العاده، جلوه بصری زیبایی به محیط ببخشند.
دلیل اصلی استفاده از کلیدهای ترموستاتیک، توانایی سناریو نویسی به وسیله سنجش دمای محیط میباشد. برای مثال میتوان یک سیستم تهویه مانند فن کویل را، شرط نویسی کرده تا در زمانی که دمای محیط از محدوده آسایش مورد نظر دور شد این سیستم شروع به کار نماید.

کنترل سیستم های تهویه به وسیله کلید ترموستاتیک
همانطور که ذکر شد، مهمترین دلیل استفاده از کلیدهای ترموستاتیک کنترل سیستم تهویه میباشد. اما باید در نظر داشت که تمای سیستم های تهویه قابلیت اتصال به سیستم های خانه هوشمند را دارا نمیباشند. برای مثال سیستم تهویه داکت اسپلیت به دلیل وجود تجهیزات کنترلی درون خود و ترموستات های داخلی، قابلیت اتصال کامل به سیستم هوشمند را دارا نمیباشد. از این رو انواع اسپلیت و داکت اسپلیت با شبیه سازی موج های IR به وسیله یک قطعه Knx به نام فرستنده عمومی IR کنترل میگردند. توجه کنید که روشن یا خاموش کردن و همچنین کنترل دمای این تجهیزات نیز به وسیله کلیدهای ترموستاتیک KNX انجام میگیرد.
امکانات کلید هوشمند ترموستاتیک
کلید ترموستاتیک میتواند روشنایی، سیستم تهویه، انواع آب نما و سیستم های تخلیه و تصفیه آب و … و همچنین سناریو نویسی را کنترل کند. همچنین این تجهیزات میتوانند به وسیله نرم افزار ETS به گونه ای برنامه نویسی گردند که هرکدام از پل های این کلیدها به صورت یک کلید فانکشنال عمل نمایند. به این معنی که میتوان برای هر کدام از موارد یک بار فشار دادن یک پل، نگه داشتن یک پل از کلیدها و یا فشار دادن بیش از یک بار کلیدها یک سناریو مشخص اجرا گردد.
نصب کلید هوشمند ترموستاتیک
مهمترین نکته در نصب یک کلید ترموستاتیک جانمایی ارتفاع آن از کف میباشد. به خاطر داشتن نمایشگر دمای داخلی و همچنین سنجش دقیق دما، این کلید ها باید در ارتفاع ۱۴۰ سانتی زمین نصب گردند. همچینن جا نمایی کلید ها نباید به گونه ای باشد که نزدیک خروجی سیستم های تهویه نباشد تا دمای دقیق محیط را بتواند نمایش دهد. همچنین از نصب این کلیدها در نور مستقیم آفتاب باید خود داری نمود. بهترین جا نمایی برای کلیدهای ترموستاتیک در فاصله از خروجی سیستم تهویه و بر روی یکی از دیوارهای داخلی میباشد.
انواع کلید ترموستاتیک در برندهای مختلف خانه هوشمند KNX وجود دارد.
